Maradj fitt összel is

dennis-buchner-465100-unsplash

A hőség elmúltával lassan beköszönt az ősz és itt az ideje megmozgatni végtegjainkat. Kapcsold össze a kellemest a hasznossal – irány az erdő!

Cikkünkben közelebb hozzuk nektek a közkedvelt őszi sportokat: a futást és a nordic walking-ot avagy a skandináv gyaloglást.

Futás

A futás az egyik legközkedveltebb sportág, amely rengetek követőt von maga után. A kutatások szerint a futás meghosszabítja az életet!  A tudósok szerint egy futó 40 év alatt kb. 6 hónapot tölt futással, ennek köszönhetően 3,2 évvel hosszabíthatja meg életét.
A futás pozitívumai közé tartoznak: véd a szív és érrendszeri megbetegedésektől, késlelteti a csontritkulást, feloldja a stresszt, depressziót, javítja a pszichikai állóképességet, az alvás minőségét, és nem utolsó sorban csökkenti a vérnyomást.

Nordic walking – avagy a skandináv gyaloglás

A nordic walking – vagy skandináv gyaloglás remek alternatívája lehet a futásnak, vagy akár kombinálva is űzhető. Nem jár annyi rizikófaktorral, mint a futás, tényleg bárki űzheti. A technikáját viszont meg kell tanulni, nem csupán pálcákkal történő sétáról van szó.

A NORDIC WALKING TECHNIKÁJA

  • Csupán a gyaloglás megengedett
  • Aktív (egészséges) állásban történik a járás, amelynél pontosan definiálva van, milyen helyzetben vannak a lábfejek, a láb, a medencecsont, a has, a karok és a fej is.
  • A mozgás váltakozó, aktívan részt vesznek benne a kezek és a lábak.
  • A kezek mozgása a karból történik, nem pedig a könyökből.
  • A kar mozgása nagyobb a test mögött, mint a test előtt.
  • A végtagok mindig váltakoznak. Bal kéz a jobb lábbal, jobb kéz a bal lábbal.

 

Bármelyik sportágat is választod, ne felejtsd el a megfelelő sportöltözéket. A meleg ugyan még tart, de ne felejts el magaddal vinni egy könnyed anyagú melegítőfelsőt. Az intezív mozgáshoz ideális választás a hüvelykujj számára fenntartott réssel ellátott felsők.

Szürke kapucnis sportfelső
Neón színű melegítőfelső

A funkcionális öltözet segít neked izzadás közben is. Olyan felsőt válassz, amely gyorsan száradó anyagból készült, elvezeti az izzadságot és segíti annak elpárolgását. Nélkülözhetetlenek a praktikus kiegészítők is, melyeknek köszönhetően garantáltan zavartalan lesz az edzésed. A futáshoz szolgálló övtáska 3 zsebbel rendelkezik, melyekbe elrejtheted a kulcsaidat és a mobilodat,

Fekete hosszúujjú felső

Forrás: https://www.nordicwalkingsport.hu/nordiwalkingrol#ok

https://www.runnersworld.com/beginner/a20847956/6-ways-running-improves-your-health-0/

Fotó: unsplash